Arokurjenherne

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Astragalus danicus)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arokurjenherne
Tieteellinen luokittelu
Kladi: Putkilokasvit
Kladi: Siemenkasvit
Kladi: Koppisiemeniset
Kladi: Aitokaksisirkkaiset
Kladi: rosidit
Lahko: Fabales
Heimo: Hernekasvit
Suku: Kurjenherneet Astragalus
Laji: danicus
Kaksiosainen nimi

Astragalus danicus
Retz.

Katso myös

  Arokurjenherne Commonsissa

Arokurjenherne (Astragalus danicus) on monivuotinen kurjenherneisiin kuuluva hernekasvilaji.[1]

Se kasvaa 5–20 senttimetriä korkeaksi ja kasvaa maanmyötäisesti tai kohenevasti. Lehdissä on 7–11 paria pehmeäkarvaisia lehdyköitä. Kukintona on lehtihankainen terttu, kukat ovat sinivioletteja paitsi tyvestään keltaisia. Hedelmänä on pitkänomainen musta palko.[2]

Arokurjenherne esiintyy Keski- ja Itä-Euroopassa, paikoin Pohjoismaissa, Siperiassa ja Keski-Aasiassa. Pohjoismaissa se on Etelä-Ruotsissa ja Tanskassa harvinainen alkuperäiskasvi.[1][2] Suomessa arokurjenherne on havaittu ensimmäisen kerran 2010-luvun puolivälissä Etelä-Hämeessä (EH). Laji arvioidaan satunnaiseksi uustulokkaaksi.[3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b United States Department of Agriculture (USDA), National Plant Germplasm System: Astragalus danicus Retz. (englanniksi) Viitattu 11.1.2021.
  2. a b Mossberg, B. & Stenberg, L.: Suuri Pohjolan kasvio, s. 338. Suomentanut Vuokko, S. & Väre, H. Helsinki: Tammi, 2005. ISBN 951-31-2924-1.
  3. Suomen Lajitietokeskus: Arokurjenherne – Astragalus danicus Viitattu 11.1.2021.
  4. Kiviniemi, A. 2016: Kasviretkiä venäläisen puutavaran jäljillä – ensimmäisen kesän alkupaloja. – Lutukka 32 (2): 35–45.